Pinkit rikšat ovat Pakistanin naisille menopeli itsenäisyyteen: ”Köyhät naiset muuttuvat teiden sotureiksi”

Monsuunisateet ovat saaneet Pakistanin toiseksi suurimman kaupungin Lahoren kadut tulvimaan, mutta edes pieni vedenpaisumus ei saa kaoottisia katuja hiljenemään. Päinvastoin: autojen tyyttäily, myyjien huudot ja liikenteen melu saavat aikaan huumaavan mekkalan, jossa heikompia alkaa hirvittää. Rautatiesillan alla parturi on pystyttänyt keskelle liikennettä tuolin ja sutii partavaahtoa miesten kuontaloihin niin kuin ympärillä ei tapahtuisi mitään. Mutta pian eriskummallinen näky saa kaikki jähmettymään hetkeksi.

Ansa Noreen, 40, viilettää tottuneesti huivi päässään hämmästyneiden miesten ohi vaaleanpunaisessa autorikšassa nuori naismatkustaja kyydissä. Miehet eivät ilmeisesti ole koskaan ennen nähneet naista rikšan puikoissa.

Värikkäät kolmipyöräiset rikšat, jotka Kaakkois-Aasiassa tunnetaan nimellä tuktuk, ovat tuttu näky yli kuuden miljoonan asukkaan kaupungin kaduilla, mutta niitä ovat viime vuosiin asti kuljettaneet ainoastaan miehet.

Naisten on usein hankala käyttää kulkuvälineitä vielä suurilta osin vanhoillisessa Pakistanissa. Häirinnän pelko vaikeuttaa heidän töissä käyntiään: busseissa on miehiä ja pysäkeiltä joutuu kävelemään yksin kotiin. Taksit ovat liian kalliita päivittäiseen käyttöön köyhemmälle luokalle – ja niissäkin on melkein aina mieskuskeja.

Tästä Zar Aslam, Pinkin Rikšan perustaja, sai idean.

Lue koko juttu täältä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s